Gebruik aliassen om gegevens te koppelen

Incontrol is gebouwd rondom de krachtige Form Builder. Door gebruik te maken van aliassen, haal je nog meer uit Incontrol. Met een alias worden opgegeven waardes ergens opnieuw ingezet en kunnen verschillende acties worden uitgevoerd.

Tutorial

In de tutorial geven we verschillende voorbeelden van Aliassen en hoe je deze kan instellen.

Bekijk al onze Form Builder tutorials op ons Youtube-kanaal.

Uitleg

Er zijn veel mogelijkheden met Aliassen.

Een alias opgeven

Je kunt een alias opgeven bij de meeste elementen en bij een Automatische nummering. Je geeft de Alias in een element op bij de instellingen van het element. Door bij de instellingen rechts van de alias op de opgegeven tekst te klikken, kan je automatisch het opgegeven label van het element gebruiken.

We raden aan om een logische opbouw van je aliassen te kiezen, zodat je achteraf nog kan onthouden welke alias je waar hebt opgegeven.

Incontrol kan alleen gegevens uit elementen exporteren als deze beschikken over een alias.

Een opgegeven waarde terug laten komen in een statische tekst

Dankzij de aliassen kun je nu waardes die de gebruiker heeft ingevuld in het element met een opgegeven alias nog een keer gebruiken in een statische tekst. Stel de gebruiker heeft bij een Tekst-element de voornaam 'Frits' ingevuld. Dit element heeft de alias 'voornaam' meegekregen. Je kunt deze waarde nu terug laten komen door in een statische tekst @voornaam op te geven. Incontrol zal zodra het element met deze alias is ingevuld de waarde in de statische tekst tonen. Let op: Zijn er meerdere elementen met dezelfde alias? Dan zal Incontrol in de statische tekst de verschillende opgegeven waardes scheiden d.m.v. een komma.

Je kunt een ingestelde automatische nummering terug laten komen in een statische tekst door de alias achter een $-teken te plaatsen in plaats van een @-teken.

Statische-aliassen

Sommige gegevens zijn enkel bekend op de server. Deze gegevens kun je met onderstaande aliassen terug laten komen in het document.

Alias Beschrijving Zichtbaar op?
@user.name De volledige naam van de gebruiker PDF en web
@user.lastname De achternaam van de gebruiker PDF en web
@user.firstname De voornaam van de gebruiker PDF en web
@user.email Het email-adres van de gebruiker PDF en web
@organization.name De naam van de organisatie Altijd zichtbaar
@form.name De naam van de Form Altijd zichtbaar
@draft.name De naam van de Draft PDF
@draft.datetimecode Het tijdstip van de PDF als code (yyMMdd-HHmmss) PDF
@document.time De tijd van de PDF PDF
@document.datetimecode Het tijdstip van de PDF als code (yyMMdd-HHmmss) PDF
@document.datetime Het tijdstip van de PDF PDF
@document.date De datum van de PDF PDF

Wat kun je nog meer met aliassen?

Er zijn nog meer functies die gebruik maken van aliassen. Hiervoor hebben we aparte artikelen geschreven. Bekijk ze hieronder om de volledige functionaliteit van aliassen te leren.